Condensatie, een probleem of net niet?

We zijn allemaal vertrouwd met het fenomeen condensatie. Denk maar aan de beslagen ruiten in de badkamer na een douche of de dauwdruppels op je buitenramen. Is dit nu iets om je zorgen over te maken of wijst het daarentegen net op een goede isolatie? Het antwoord is genuanceerd en we lichten het je graag even toe. 

Condens ontstaat wanneer warme en vochtige lucht geen uitweg vindt en in contact komt met een koude oppervlakte zoals glas. In je badkamer bijvoorbeeld kan dit best snel gaan. Vijf minuutjes douchen kan al volstaan voor ‘steamy windows’. Gelukkig volstaat even verluchten meestal om de condensatie even snel te doen verdwijnen als ze ontstaan is. Indien de condensatie hardnekkig is, ga je best op zoek naar de oorzaak om het probleem ten gronde op te lossen.

 

Drie types van condensatie

  1. Condensatie aan de binnenzijde van het glas

De typische condensatie aan de binnenzijde van een raam ontstaat wanneer een teveel aan vocht niet snel genoeg verdampt door een gebrek aan frisse luchtstromen. De warme en vochtige lucht gaat dan neerslaan in de vorm van condens op koude ondergronden zoals ramen en spiegels. Dit is een veelvoorkomend fenomeen in onder meer slaapkamers, keukens en badkamers en is nefast voor de gezondheid en luchtkwaliteit van het binnenklimaat.

  1. Condensatie aan de buitenzijde van het glas

Het beslaan van de buitenzijde van je beglazing is doorgaans te wijten aan een lage buitentemperatuur in combinatie met een hoge luchtvochtigheid, een typisch fenomeen bij een koude nacht met een heldere hemel. Omdat je ramen doorgaans goed geïsoleerd zijn, zakt de  temperatuur van de buitenste glasplaat van je dubbele of driedubbele beglazing vrij snel onder de dauwpunttemperatuur en krijg je condens. Zodra de ochtendtemperatuur stijgt, de luchtvochtigheid afneemt en de wind zijn ventilerend werk doet,  verdwijnt de condensatie erg snel. Hier wijst condens eerder op een goede warmte-isolatie dan op een probleem.

  1. Condens tussen de glasplaten

Condens tussen de glasplaten van je dubbele of driedubbele beglazing wijst sowieso op een ernstig probleem en is ofwel het gevolg van een productiefout, ofwel van een structureel slechte ventilatie van het raamprofiel. In beide gevallen neem je best contact op met uw installateur.

 

Wat zijn de kwalijke gevolgen van condensatie?

Als de condensatie aan de binnenzijde van je glaspartijen aanhoudt, kan dit op langere termijn best schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid en je woning. Denk aan:

  • Schimmelvorming, de bekende giftige, zwarte schimmel die in veel vochtige ruimtes voorkomt.
  • Aantasting van houten elementen zoals trappen en deuren.
  • Aantasting van de binnenmuren, de verflaag of het behang en het stucwerk.
  • Ongedierte:zilvervisjes en huisstofmijt zijn dol op warme, vochtige plekken.
  • Een onaangename, muffe geur.

 

Hoe voorkom je condensatie?

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt ook voor condens. We geven je graag enkele tips om condensatie te voorkomen en/of op te lossen.

Condensatie aan de binnenzijde van het glas wijst meestal op een teveel aan warme, vochtige lucht in je woning. Dit kan je doorgaans vrij eenvoudig oplossen door:

  • De installatie van een automatisch decentraal ventilatiesysteem. Zorg er wel voor dat de installatie en vooral de filters regelmatig onderhouden worden.
  • Zet je ramen tijdens of na het douchen of koken even op een kier voor extra ventilatie.
  • Plaats het droogrek van de was buiten wanneer het weer het toelaat.
  • Verwarm je huis voldoende.

Wil je ook de condensvorming aan de buitenzijde van je woning tegengaan dan doe je er goed aan om de buitenkant van de ruit te reinigen met een waterafstotende glasspolish. Zo worden de ruiten gladder en krijgen de waterdruppels minder kans. Als de ligging van je huis het toestaat kan je bij wijze van alternatieve oplossing de ruimte rond je glaspartijen zo open mogelijk maken om de wind vrij spel te geven.


Indien je te kampen hebt met condensatie tussen de glaspartijen van je dubbel of driedubbel glas kan je best je installateur contacteren. Vervanging van het glas is de enige oplossing! Door gebruik te maken van een geautomatiseerd productieproces van onze dubbele en driedubbele beglazing en daarbij een strenge kwaliteitscontrole te hanteren is de kans eerder klein dat deze vorm van condensatie voorkomt bij Group Ceyssens. Mocht het probleem zich toch voordoen, aarzel dan niet om contact op te nemen. We komen ter plaatse kijken en bespreken samen hoe we het probleem kunnen oplossen.